torsdag 7 november 2013

Sanning eller myt, igen!!

Den eviga frågan, täcke eller ej, dubbla täcken eller ej, samma täcke inne som ute eller ej.
Vi slår hål på några myter igen tycker jag! :)

_____________________________________________
Nu kommer den tid på året då den eviga frågan blir aktuell igen, när ska täcket på egentligen? Vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har man gjort studier i ämnet och resultaten är lite tvärtemot hur många hästägare resonerar. Den häst som är i störst behov av ett täcke är nämligen konvalescenten och den som klarar lägst temperaturer är den hårt tränande tävlingshästen. Allt hänger ihop med hästens värmeproduktion, som ökar ju mer hästen får att äta.
Text: Anna Nordin
Foto: 
Harald Blomqvist & Anki Yngve
 - Alla klippta hästar behöver täcke. Allmänt kan man säga att en rad faktorer avgör om täcke behövs eller inte. Ras, ålder, storlek, pälsansättning, möjlighet till flock och skydd samt klimat. Den allra viktigaste faktorn är utfodringsintensiteten. Erfarenhet, hästöga och sunt förnuft behövs för att göra en bra bedömning, säger Karin Morgan, agronomie doktor och ansvarig för Hippologprogrammet vid Ridskolan Strömsholm.
Om hästen inte är klippt och utför ett medelhårt arbete (motsvarar ungefär tävlande upp till medelsvår nivå) behöver den normalt inte täcke på vintern. Varken i stallet eller ute. Hästar klarar kyla väldigt bra, mycket bättre än människor. Inte förrän temperaturen närmar sig tio minusgrader behöver en häst som i exemplet ovan täcke mot kylan. Men även då är ett par extra kilo hö effektivare än täcke. Om det regnar, snöar eller blåser mycket kan den dock behöva ett täcke som skydd.

Konvalescenten mer frusenEn "hobbyhäst" som endast tränas lätt, och därför inte är klippt, behöver inget täcke i stallet under vintern. Men den kan behöva ett täcke i hagen om man inte istället väljer att öka högivan lite.
Som hästägare bör man vara uppmärksam på konvalescenter och andra hästar som inte utför något arbete och som inte växer. Eftersom de får ganska lite foder, bara underhållsfoderstat, är deras energiintag lågt. Därför behöver man höja högivan eller lägga på ett täcke redan när temperaturen kryper under tio plusgrader! Deras låga energiintag gör dem lika känsliga för kyla som en klippt häst i medelhård träning.
Den hårt arbetande tävlingshästen har högst energiintag tack vare sin frikostiga foderstat och är därför tåligare mot kyla. En del av energin går självklart till arbete, men den har fortfarande mer till värme än en häst med lägre energiintag.
Om tävlingshästen är klippt, vilket de ofta är, behöver den dock ersätta sitt förlorade isoleringslager med ett täcke. Men med ett termotäcke klarar den då ner till minus femton grader innan den behöver ett extra täcke eller extra hö. Att lägga på dubbla täcken är alltså oftast helt onödigt.

Fodret viktigastFodret är den avgörande faktorn för om hästen fryser eller inte. Värme är en biprodukt i ämnesomsättningen vilket gör att ju mer hästen äter, desto lägre temperatur klarar den. Det betyder också att det är effektivare att öka hästens högiva än att lägga på ett täcke om man oroar sig för att hästen fryser. Hästar i träning och växande hästar har en energirikare foderstat än hästar i motsvarande vikt som inte tränas eller växer, och klarar därmed lägre temperaturer.
Den lägsta omgivningstemperatur som hästen kan vistas i innan den börjar frysa kallas för Nedre Kritisk Temperatur (NKT). Om temperaturen hamnar under NKT behöver hästen öka sitt foderintag för att behålla sin kroppstemperatur. Ligger temperaturen tio grader under NKT behöver hästen ungefär 1,5 kilo hö extra per dag, vid tjugo grader under NKT behövs 3 kilo per dag. Ett annat sätt att bibehålla kroppstemperaturen är att lägga på ett täcke.
- När man räknat ut dessa värden har man utgått från ett normalhö och bara tagit hänsyn till temperatur. Men även vind och nederbörd spelar in. Man har sett att avelsston med fri tillgång till grovfoder kan äta två till tre gånger mer i fuktigt och blåsigt väder runt noll grader, förklarar Karin.

Hästen är ingen människaHästar tål både värme och kyla väldigt bra, mycket bättre än vi människor. Det är genom huden som värmen försvinner och även om hästen har sju gånger så mycket kropp som vi, så har den bara 2,5 gånger så mycket hud. Det förklarar varför vi människor har så svårt att hålla värmen och fryser långt tidigare än hästen. Detta är viktigt att tänka på, så att vi inte reflexmässigt sätter på hästen ett extra täcke när vi själva fryser.
Hästen har många sätt att klara kyla. Dels kan den skaka, då producerar musklerna värme utan att hästen förflyttar sig. Dels kan den söka skydd på olika sätt. Till exempel genom att vända bakdelen mot vindriktningen, då minskar den kroppsyta som kyls ner av vinden. Den kan också ställa sig tätt intill sina kompisar i hagen.
Hästar som inte är klippta kan fälla upp håren i pälsen. På så sätt hamnar stillastående luft mellan hårstråna, som fungerar som en utmärkt isolering.
- Om hästen reser pälsen eller skakar är det ett tecken på att den fryser, säger Karin. Om du inte ser några av dessa tecken så kan du vara ganska säker på att din häst inte fryser, hur kallt du själv än tycker att det är.

Se upp med regn, snö och stark blåstNär det regnar, snöar eller blåser mycket sätts hästens försvar mot kylan lite ur spel. Vid en vindhastighet på tio meter per sekund skulle man behöva öka fodergivan med femton kilo hö om dagen för att hästen inte ska frysa. Det är ju omöjligt i praktiken, därför behöver hästen ett täcke för att inte frysa vid dessa väderleksförhållanden. Men det behöver inte vara något tjockt täcke, bara ett som förhindrar att hästen blir blöt. Ett vindskydd i hagen kan fylla samma funktion.
Solstrålning hjälper hästen att hålla värmen, även kyliga dagar. En gnistrande vinterdag, då det är kallt men sol och vindstilla, kan man gärna ta av hästen täcket i hagen. Men en mulen dag runt nollstrecket, med bitande vind eller kanske nederbörd, då gäller det att se till att hästen har ett vattenavstötande täcke.

Klippta hästarMånga väljer att klippa sin häst på vintern. Hästen känns piggare och problemen med svettning och eftersvettning minskar. Hästen torkar också snabbare efter ridpassen. När hästen blir av med sin päls tappar den också ett naturligt lager isolering. Det måste ersättas med ett täcke. Man har vid SLU visat att ett termotäcke ersätter det förlorade pälslagret. En klippt häst med termotäcke har samma NKT (minus sju grader) som en oklippt häst utan täcke, vid samma träningsintensitet.
För att slippa klippa sin häst sätter många på ett täcke tidigt på säsongen. De hoppas att detta ska minska pälstillväxten, men fungerar det? Karin svarar:
- Det är främst ljuset som styr pälsansättningen. Därför är det effektivare att ha ett ljusprogram, där man har tänt i stallet femton till sexton timmar per dygn. Andra faktorer som påverkar är täcke och en korrekt foderstat.

Dubbla täcken både onödigt och riskfyllt
- Att lägga på hästen ett extra täcke ger bara tio procent bättre isolering, säger Karin. Det är dessutom tungt för hästen och kan ge ryggproblem. För varm täckning kan också leda till att hästen ökar sin fuktavgivning under täcket och får svampangrepp.
Tänk på att vädra pälsen varje dag, ta av täckena, rykta och visitera hästen.
Kan hästen ha samma täcke på sig inne och ute, trots temperaturskillnad?
- Ja, hästens komfortzon för temperatur är ganska vid, cirka 20 grader, så det går bra. Tänk bara på att det måste vara regnsäkert, så att hästen håller sig torr när den är i hagen, svarar Karin.

Halskragar och magplattor behövs inte- Värmebalansen ska spegla hela hästens yta. Det är därför helt onödigt att använda halskragar och magplattor, även på klippta hästar. Dessutom har vi uppmätt att värmeavgivningen från halsen är mindre än från hästens övriga kropp, berättar Karin.
Hästens underhudsfett är också en betydligt viktigare faktor än till exempel päls, som isolering mot kyla. Fett isolerar tre gånger bättre än annan vävnad. Se därför till att din häst inte är mager, om du vill hjälpa den att hålla värmen i vinter.
______________________________________________________________



____________________________________________________________________
Kloka ord som tål att upprepas, min Qråkan skulle nog gott kunna gå näck oklippt som han är. 
Men jag har valt att lägga på honom ett täcke för min bekvämlighet så han håller sig ren, dessutom är det inte kul att ta in en regnvåt häst när man ska lägga på en sadel.

Men dubbla täcken.. aldrig!
Och halstäcke... aldrig! Jag tycker bara att det nöter sönder manen, samt att det ser jobbigt ut (i mina ögon) att gå med ett konstant tryck från ett täcke (hur tunt det än må vara) på nacken. 
Jag har iakttagit några halstäckeshästar (inte minst min förrförra (typ) häst som hade halstäcke)och helt utan vetenskapliga bevis på detta så tycker jag att de oftare står med sänkt hals. Jag förstår de som har gyttjebrottarhästar att de vill ha halstäcke mot smutsen men som sagt för mig själv är det inte ett alternativ.

Dessutom tror jag många misstar sig på om hästen fryser eller ej, självklart reagerar den på temperaturomlag dvs om du drar av den täcket. Att den då skakar upp lite värme i kroppen är helt normalt och betyder inte att den behöver ett täcke till ;-)

Att öka högivan är ett bra sätt på vintern och det görs i detta stall OM det behövs, här krävs ju då att man vet värdena på det man ökar med. För hästar mår inte bra av att stå på överutfodring i onödan eller inte alls måste jag säga.

Åsikter om detta?

Kommentera gärna i bloggen :)








3 kommentarer:

  1. Håller med i det mesta. Det är ju samma sak varje år, åsikterna är lika många som det finns varianter på täcken :-)
    Halstäcke och halvhals-smaksak. Men jag tror inte att de tycker det är jobbigt med en hals..
    Samma inne och ute-nja, många gånger behövs nog inget inne. Då utgår jag från oklippt...
    Tror nog att fri tillgång på bra grovfoder och utan täcke är gott nog åt de flesta. Men är det inte så att om det är kallt och man slår på högivan, så håller de väl sig varma bara under tiden de äter? Eller? Jag menar, 10 eller 15kg, gör det nån skillnad övrig tid om de inte har fri tillgång? Har fått för mig att det är just under tiden de står och mumsar som det blir till värme. Eller är jag ute och cyklar?

    SvaraRadera
  2. Finns nog fortfarande de som övertäckar hysteriskt mkt, men jag tycker att de flesta numera täckar "vettigt"?
    Halstäcke använder jag ibland, främst vid blåst och kallt regn och jag har märkt flera ggr att hästen/hästarna håller sig mjukare med halstäcke än utan, speciellt om man som jag förespråkar mååånga timmars utevistelse.

    Min häst är iof helklippt utom benen och går på lösdrift så det är ju inte samma som de som går ute några få timmar (i många stall är ju hästarna bara ute 5-6 timmar eller så).
    När han var oklippt fick han mammutpäls så det inte gick att rida utan att det skulle ta timmar att torka.
    Sen är det rätt bekvämt med klippt häst.. Mina täcken är på max 200 gram, men när det var riktigt snorkallt i vintras och han var rätt nyklippt och gick på lösdrift, så fick han ett extra linertäcke.

    SvaraRadera
  3. Jag håller med dig - många många hästägare klär sina hästar som de klär sig själva. Man kan lätt se på hästen om ägaren är fryslort eller inte ;)
    Jag äger inte ens ett täcke som är mer än 200gr fodring. Tunna regntäcken är mycket bra att ha vid regn och rusk eller bara för att slippa borsta så himla mycket. Klipps hästen så sätter jag på ca 100-200gr-täcke istället. Det räcker gott. Mina går ute antingen på lösdrift eller så är de ute ca 12 h/dygn.

    SvaraRadera