torsdag 19 december 2013

Jag måste bara fråga....

Jag måste bara fråga....

Nu leker vi att du är hundägare och blir bortbjuden på middag, hur agerar du då?

1. Jag tar alltid med mig hunden och förväntar mig att denne är välkommen som gäst överallt.

2. Jag frågar om det är ok att hunden följer med och respekterar ett nej om så är fallet.

3. Om jag får ett tveksamt ja, tar jag med mig hunden men är beredd att lägga den i bilen om det inte verkar som att värdparet är imponerade.

4. Jag frågar inte ens utan skaffar såklart hundvakt om inte hunden klarar av att vara ensam de timmarna.

5. Jag blir förnärmad och tar det personligt om inte hunden är välkommen och går inte på den middagen...

__________________________________________________
Saxar in ett av mina tidigare inlägg i frågan HUND så missförstånd inte sker till att jag är motståndare till jyckar i allmänhet och det förklaras lite varför jag faktiskt ställer frågan.......


Surpiss och överkåt!

Passar på att gå till botten i ämnet hundar, att jag inte vill ha hundar på gården/stallet har jag ju redan bearbetat i ett annat inlägg här, så det är färdigavhandlat. Att jag också ogillar ouppfostrade jyckar finns att läsa här.

Att jag helst ser att folk inte tar med sig hundar alls när de hälsar på mig har successivt byggts upp och det finns flera förklaringar, här kommer en del av dem!

För det första vill jag säga att jag aldrig förut stördes om folk tog med sig sina hundar hem till mig, det är "småsaker" som hänt flera gånger och under en längre tid som fått mig att ändra uppfattning.

Jag och den underbara mannen har vissa önskemål på vovvar i vårt hus, vi vill inte ha hundar i soffan, i sängen eller runt bordet när vi äter, definitivt inte i knät vid bordet eller hängande över mattes knä med hakan på mitt matbord.
Oavsett om man säger till verkar det inte fastna på ägaren som efter en stund har "fidon" i knät igen eller varför inte ge den mat från bordet gärna sägandes ååå så gulligt, den tyckte om och sträcker ner mitt porslin så vovve får slicka "rent"...!
Himlar nästan med ögonen när jag skriver då jag tycker det är osmakligt.
Vad folk gör hemma hos sig struntar jag högaktningsfullt i men hos mig får man respektera hur vi vill eller inte vill ha det.

Har också haft besökande hundar som helt ogenerat gjort sina behov på golvet och mot någon vägg, matten och hussen verkade inte störas närmvärt, själv hade hunden åkt ut i bilen ögonaböj och fått vänta där tills vi skulle ha åkt hem.
Sen verkar folk tro att bara för att vi bor på landet är det ok att släppa ut den lös och låta hunden pissa och skita överallt, förslagsvis på mina rabattstenar, pelargonkrukor och varför inte klämma ut en kringla på den nyklippta gräsmattan? Husse och matte fnissar och säger, åååå var du så nödig, gulle...
Är det så svårt att gå iväg och rasta hunden, det finns ju huuur mycket skog som helst här varför ska det behöva lukta surpiss och pudelpudding precis utanför min dörr?

Något som också gjorde det jobbigt när folk ville ta med sig hunden hit var vår förra hund, han var en snäll variant men såååå enormt "på" hela tiden. Han ville leka, han var stor, odiskret, överkåt och gick då upp i ett sånt varv att han i princip blev okontaktbar.

Gillade snö också.

Han kunde ägna hur mycket tid som helst att fria till hundarna (oavsett kön) och gärna ta in dem i en rävsax juckandes som en dåre, gick de iväg hängde han efter torrjuckandes med ena tassen runt något bakben eller så. Ja, han var kastrerad vilket hjälpte föga på sexlusten!

Det slutade oftast att jag fick lov att stänga in honom för att få någon lugn och ro, eller inte för honom då för han satt ju bara och flämtade, gnydde och gärna sjöng en snutt då han såklart inte fattade varför han skulle bli instängd. Kändes så fel att jag skulle behöva ta undan min hund (och skälla på honom) för att andras skulle ha det bra här hemma där han bodde så jag sa till slut till folk att de inte längre fick/kunde ta med sina hundar hit.
Pga ovanstående är jag är faktiskt inte speciellt intresserad av att få hundar som besökare längre och det här är ju saker som upprepat sig fleeera gånger.
Konstigt nog verkar det som att bara för att jag inte säger till varje gång, -snälla inte runt bordet, snälla rasta den inte i min rabatt, snälla inte i soffan, snälla inte nosen runt köksbänken , vi lagar mat.... då blir det typ OK att den får göra allt sådant?

Kan nog ändra uppfattning om det kommer hit en ägare med respekt då jag faktiskt gillar hundar, men det har varit lite för många saker som gör att jag mest blir stressad av hundbesök, tyvärr....
_____________________________________

Så.. vilken av ovanstående hundägare är/skulle du vara?6 kommentarer:

 1. Nr 2 och 3 och ibland 4...Min hund är givetvis uppfostrad och skulle ALDRIG kissa mot en vägg och skulle hon lägga en kringla hämtar jag givetvis en påse och tar upp det! Inte ok varken på andras eller vår egen gräsmatta.
  Så, får vi komma och hälsa på? ;)

  SvaraRadera
 2. Ja, Anna-Lena det får ni. När????

  SvaraRadera
 3. Jag lämnar min ofostrade hund hemma, där trivs han bäst eller i bilen. Andra hundar är ej välkomna på min gård, då Albert inte uppskattar deras närvaro. Inga hundar i stallet.

  SvaraRadera
 4. Ja du....tiden bara går...ska verkligen skärpa mig och komma i Januari om det passar?

  SvaraRadera
 5. Är det nära vänner så frågar jag, hos de närmsta så vet jag att hon är välkommen så där följer hon.
  Annars, är det bara bekanta så lämnar jag henne hos mina föräldrar utan att fråga om hon får följa. Ibland följer hon med och ligger i bilen och blir inbjuden för att hon är charmig =)

  SvaraRadera
 6. Ulrika & Sigge20 december 2013 09:06

  Har rumsren hund och är också van att hantera en hel del allergiker. Jag ser det inte som ett problem alls. Jag ger samma respekt som gäst i någon annans hem som jag förväntar mig själv. Hur svårt är det att prata?!? Djur bor förövrigt på golv och äter i matskålar!

  SvaraRadera